'Wonen met een glimlach'
Onze bewoners zijn (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking (VG3-VG7).
Wonen en zorg zijn met elkaar verbonden, maar niet aan elkaar gebonden. Om in het woonblok te mogen wonen heb je een WLZ-zorgindicatie nodig. De zorg wordt gefinancierd vanuit ieders PGB.
Wonen kan niet uit het PGB betaald worden, maar er is wel recht op huurtoeslag.
Er is 24 uur per dag (als de bewoners thuis zijn) ervaren professionele begeleiding aanwezig of beschikbaar, waar de bewoners te allen tijde op terug kunnen vallen. Er wordt samen met de bewoner aan doelstellingen gewerkt die in het zorgplan staan beschreven. Deze doelen worden gemeten door middel van dagelijkse rapportages en jaarlijkse evaluaties.
Het zorgteam is op uitvoeringsniveau zelfsturend. Het is samen met het bestuur verantwoordelijk voor het vertalen van beleid naar uitvoering. De zorgcoördinator zorgt voor continuïteit in het rooster.
Uitgangspunt is dat iedere bewoner zoveel mogelijk de eigen regie behoudt. Stichting Ommaja sluit hiervoor overeenkomsten af met zorgverleners zodat continuïteit gewaarborgd is. Gekeken wordt wat specifieke individuele zorg is en wat collectieve zorg kan zijn en dus gedeeld kan worden.
Alle medewerkers hebben een zorgopleiding/achtergrond op minimaal MBO 3-niveau. De lijnen van de begeleiding met de ouders/vertegenwoordigers zijn kort. Via het cliëntenportaal zijn ouders/vertegenwoordigers altijd op de hoogte van het wel en wee van cliënten.
Bewoners kunnen behoefte aan een vertrouwenspersoon hebben. Dit mag NIET iemand van de begeleiding zijn. Bewoners kunnen dit aangeven aan de contactpersoon van het bestuur; samen wordt dan een vertrouwenspersoon gezocht en gevraagd.
Uitgangspunt is dat alle cliënten extern dagbesteding volgen of werk hebben. Het wooninitiatief biedt zelf géén dagbesteding aan. Daarnaast geeft ieder zelf invulling aan haar/zijn vrije tijd.
Vrije tijd: de bewoners hebben ieder hun eigen vrijetijdsbesteding zoals zwemmen of dansles.
Uitgangspunt is dat iedere bewoner zoveel mogelijk zijn 'eigen verantwoordelijkheid' draagt en leert zo zelfstandig mogelijk te zijn. Dit zal voor de één meer haalbaar zijn dan voor de ander, maar is wel belangrijk voor de kwaliteit van leven van de cliënten. Samen met de begeleiders maken de bewoners een activiteitenkalender. Het is belangrijk dat iedereen zich er in kan vinden en het niet als een verplichting voelt. Cliënten worden gestimuleerd zelf activiteiten aan te dragen.
De activiteiten zijn er op gericht dat de bewoners op natuurlijke wijze leren en gestimuleerd worden om samen te werken, samen te delen en te participeren. Elke bewoner beschikt al over een eigen sociaal netwerk en het is belangrijk dat deze mensen ook op de nieuwe woonplek bij de bewoners betrokken blijven.
Daarnaast wordt gekeken of en hoe het sociaal netwerk voor de individuele bewoner kan worden uitgebreid. Al naar gelang de behoefte van de cliënt.
Participeren in de maatschappij is belangrijk en daar is een goed contact met de buurtbewoners onderdeel van.